Ofte stilte spørsmål

Hva må jeg tenke på før jeg skal grave?

Før oppstart av graving er det flere ting å tenke på. Det er viktig å ha en god plan! For å utføre en sikker og effektiv gravejobb er det lurt å tenke gjennom en plan. Hvor skal du legge massene? Er det kabler eller vann og avløp i bakken der du skal jobbe? Kabelpåvisning er ofte en gratis tjeneste fra strømselskapet og gir deg en trygghet om at det ikke er noe i bakken der du skal jobbe. Ta kontakt med kommunen og/eller strømselskapet ditt for å få utført kabelpåvisning før du starter. Det kan ta litt tid, så planlegg gjerne det i forkant.

Det er ikke alle masser som får plass ned i der du har gravd ut av forskjellige årsaker. Det kan være du har fylt inn med andre masser eller andre materialer som tar plassen. Da kan det være lurt å tenke over hva du skal gjøre med overskuddet. Bortkjøring av masser kan være et alternativ om du ikke kan gjenbruke de på eiendommen. Her kan vi hjelpe deg å få kjørt massene bort.

Hva må jeg gjøre når jeg skal grave ned strømkabler til huset?

Her er det lokale regler som gjelder. Sjekk med ditt lokale strømselskap eller kommunen hva som er gjeldende regler der du bor. Et eksempel fra Elvia finner du her.

Hvor stor gravemaskin maskin kan jeg kjøre?

Skal du grave privat i egen hage/eiendom er det ingen begrensninger på størrelse eller krav til maskinførerbevis. Dette gjelder også innenfor stillas og lift samt mange andre type maskiner en kan kjøpe eller leie. Skal du derimot hjelpe naboen eller ta betalt for det så stilles det krav til kompetansebevis for å kjøre maskiner over 15 kw/20 hk maskinkraft siden du da faller inn under Arbeidsmiljøloven.

Hvordan kjører jeg gravemaskin og minigraver?

Når du leier maskin av JG Maskin Utleie AS får du opplæring når maskinen leveres ut om du ønsker det uten noen ekstra kostnader. Alle våre maskiner er enkle og kjøre. Dette gjør at du fort blir komfortabel med hvordan de fungerer og du kommer raskt i gang med jobben du skal utføre. Vi ønsker at alle vår kunder skal være fornøyd og ha best mulig opplevelse av å leie en gravemaskin av oss, så vi hjelper deg gjerne med opplæringen!

Hvor gammel må man være for å kjøre gravemaskin?

Gravemaskin faller under betegnelsen masseforflyttningsmaskiner. Aldersgrensen for å ta sertifikat for å bruke slike maskiner er 18 år, og nedre grense for opplæring er 17 år. Du kan derfor ikke kjøre dette før du har tatt sertifikat.

Kan jeg grave om vinteren?

Ja, det er ikke noe problem å grave om vinteren. Det er ofte bedre for utemiljøet og kan bli mindre skader i hagen. Grave grøfter og drenering kan lønne seg å ta mens det er tele i bakken. Les mer her om vintergraving.

Hva må jeg tenke på når jeg graver dypere enn 1m?

Når du graver dypere enn 1 meter og noen skal være nede i gravegropen må du også ha rømningsvei. Hvis det er dypere enn 2 meter må en også passe på støtter eller skrå kant så det ikke raser inn. Når en graver om vinteren og det er tele i bakken kan en ha vertikale kanter så lang det er tele og det ikke kommer mildvære mens prosjektet pågår. Dypere, under telekanten, skal det alltid være støtte eller skråkant. Se gjeldende regler her.